Obez kedi ve köpeklerin sayıları gün geçtikçe artarken, pek çok evcil hayvan sahibi, hayvanları haddinden fazla beslemenin zararlarının farkında değil!
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlar için de obezite yalnızca görünüşten ibaret bir sorun değil. Ne yazık ki aşırı kilolar hayvanlarda da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Almanya’da “fazla kilolu” hayvanların oranı %40 ila %60 arasında değişmekte ve gittikçe artık göstermekte.
Veteriner hekim ve aynı zamanda kedi, köpek ve atların beslenme uzmanı olarak görev yapan Kathrin Irgang “Hayvanları besleyerek şefkat duygularını tatmin eden ve bunu sevginin bir ifadesi olarak kabul eden hayvan sahiplerinin daha az mama vermeyi kabullenemediklerini” ifade ediyor. Özellikle yaşı ilerlemiş veya kısırlaştırılmış hayvanlar; metabolizma hızlarının düşmesinden dolayı veya yaşa bağlı eklem rahatsızlıklarının yol açtığı hareket eksikliğinden kaynaklı, aşırı şişmanlayabiliyorlar.
Diğer bir sorun da insanların besleme konusunda yeterli ölçüyü bilmemesi ve buna dikkat etmeden hayvanlarını beslemesi. Veteriner hekim Irgang “Kimi evlerde mama kabının gün boyu boşaltılmadan ortada durduğunu ve bu yüzden de hayvanların ne kadar yediğinin gözlemlenemediğini” ifade ediyor.
Şişmanlık tatlı değil: TEHLİKELİ
Obezite artık hayvanlar için de hayat kalitesini fazlaca düşüren, ölümcül bir hastalık olarak kabul ediliyor. Irgang, obezitenin etkilerinin hayvanlarda da insanlardaki gibi olduğunu, yaşı ilerlemiş hayvanlarda ortaya çıkan eklem sorunlarına fazla kiloların da eklendiğini ve birçoğunun da diyabete yakalandığını dile getiriyor.
Aşırı kiloları sebebiyle vücudunun her noktasını temizleyemeyen kedilerin iltihaplı cilt yaralarıyla karşılaşabileceğini belirten veteriner hekim, bu hayvanların kalp yetmezliğiyle de boğuştuğunu ifade ediyor. Obeziteye en çok yakalanan hayvanlar arasında ise kedi, köpek ve atlar bulunuyor.
Fazla kilolu olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Fazla beslenme yüzünden kilo alan hayvan sahiplerine durumu anlatmakta zorluklar yaşadığını söyleyen Irgang, hayvan sahiplerine durumu açıklayabilmek için Vücut Kondisyon Skoru’nu (Body Condition Score – BCS) referans aldığını belirtiyor.
Vücut Kondisyon Skoru sayesinde veteriner hekimler gibi evcil hayvan sahipleri de hayvanlarının bedendeki yağlanma durumunun ne boyutta olduğunu tespit edebiliyorlar. Gözlemlenebilecek belirtiler ise şöyle:
– Kaburgalar dışardan yoklamayla kolayca hissedilebilmeli.
– Yandan bakıldığında göğüs kafesi ile arka bacaklar arasında kalan alt karın bölgesi, sarkmamalı ve arkaya doğru incelmeli.
– Yukardan bakıldığında vücudun yanlardan torba gibi sarkmamalı ve bel kısmı görülebilir olmalı.
Sağlıklı diyet süreci nasıl işliyor?
Veteriner hekim Irgang, öncelikle hayvan sahiplerinden gün boyunca ne kadar yem verdiklerini ve besleme alışkanlıklarını inceleyen bir form kullanılıyor. Veteriner hekimin ifadesine göre birçok evcil hayvan sahibi ödül maması ve atıştırmalıkları besinden saymarak forma bu ayrıntıları not düşmüyor. Bu gözden kaçmaması gereken bir detay. Formdaki cevaplar incelenerek hayvana özel bir diyet ve egzersiz programı oluşturuluyor. Programın başarısı ise elbette hayvan sahibinin uygulamadaki istikrarına bağlı.
Irgang’a göre, diyet programı hayvan sahibinin gündelik hayatıyla uyum göstermeli, hayvanın alerji gösterebileceği gıdalar gözden kaçırılmamalı. İnsanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da sağlıklı beslenme ve hareketlilik kısa zamanda olumlu sonuçlar doğuracaktır. En önemlisi kararlılık ve aralıksız olarak üç ila altı ay arasındaki programlara sadık kalabilmek. Irgang’a göre, diyet programı hayvan sahibinin gündelik hayatıyla uyum göstermeli, hayvanın alerji gösterebileceği gıdalar gözden kaçırılmamalı. İnsanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da sağlıklı beslenme ve hareketlilik kısa zamanda olumlu sonuçlar doğuracaktır. En önemlisi kararlılık ve aralıksız olarak üç ila altı ay arasındaki programlara sadık kalabilmektir.
Kaynaklar:
Vergin, J. (2018, 2 Ocak). Tierisches Übergewicht: Hund und Katze werden immer dicker. Deutsche Welle.
Journal of the American Animal Hospital Association (2010). Body Condition Scoring (BCS) Systems.
Konu hakkında diğer yazılarımız için: