Yazı tarihi24 Ekim 2017
İngiliz Hükümeti Scottish Foldve French Bulldog gibi genetik bozukluğa sahip yavru kedi ve köpek üretenler hakkında hayvanları koruma yasası çerçevesinde işlem yapılacağını açıkladı.
Bu açıklamanın üretimin giderek arttığı ve çok kazançlı olan evcil hayvan üretim sektörü tarafından tepkiyle karşılanması bekleniyor. Açıklamanın, sahipleri arasında popüler şarkıcılardan Taylor Swift ve Ed Sheeran’ın da bulunduğu Scottish Foldgibi kedi ırklarının tartışma konusu olduğu zamana denk gelmesi dikkat çekici.
Scottish Fold kedisinin, bağ dokusunun yokluğu sebebiyle hayat boyu artritle yaşamasına yol açan, kıkırdak oluşumunu engelleyen bir genetik bozukluğu vardır.
Diğer cinslerden de örneğin Munchkinkedisinin hayatını kısıtlayan anormal kısalıkta bacakları vardır; Cavalier King Charles Spaniel gibi bazı köpek ırklarında da doğal olmayan küçüklükteki kafatası, beyne baskı yaparak omurgayı olumsuz etkilemektedir.
Bugüne kadar üreticiler, 2006 Hayvan Koruma Kanunu’nun dışında yer aldıklarını düşünmekteydiler, ancak bu hafta sonu İngiliz Tarım, Çevre, Gıda ve Köyişleri Bakanlığı – DEFRA (Department for Environment, Food and Rural Affairs) kanunun bu şekilde yorumlanmasının yanlış olduğunu teyit etti.
Bakanlık sözcüsü “Genetik bozukluğa sahip hayvanların üretiminin 2006 Kanunu kapsamında suç teşkil edeceğini”açıkladı.
Kamu tarafından yasal şikâyet gelmesi durumunda, polis, yerel yönetimler ya da İngiltere Hayvanları Koruma Teşkilatı – RSPCA (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) gibikurumlar bu kanun çerçevesinde soruşturma yapabilecek.
Bu hareket Britanya Veteriner Hekimler Birliği’nin (BVA – British Veterinary Association) öncülük ettiği bir kampanya ile de destekleniyor.
BVA Başkan Vekili Gudrun Ravetz “Ünlüler, reklamcılar ve kamu bilmeden de olsa hayvanların sağlığını düşünmeden, şirin ve ekstrem fiziksel görünüm elde etmek için yapılan üretimleri normalleştirmektedir”
Bu konuda 27 yıldır kampanya yürüten Dogs Today dergisi editörü Beverley Cuddy “Şu anda isteyen istediği şekilde önceden bilinebilen kusurlara sahip hayvan üretebiliyor ve bu hayvanları satarak çok para kazanabiliyor. Müşterilerse ameliyat ve hastane masrafı için binlerce para harcayabiliyor ve maalesef üreticilere hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Sonuç olarak genetik bozukluğa sahip kedi ve köpek üretimi suç olarak kabul edilirse, hayvanların sağlık ve refahı bakımından çok önemli bir adım olacak”
Anadolu Kedisi’nin yorumu:
Geçtiğimiz günlerde başlattığımız Scottish Fold Üretimi Yasaklansınadlı imza kampanyamızdan sonra İngiltere’de de oldukça umut verici girişimlerin olması, bizlerin bu konuda ne kadar haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Umarız bu tip üretimler bir an önce son bulur. Bu hususta, arkasında durduğumuz bilimsel verilerin ve etik değerlerin ışığında mücadelemize sonuna kadar devam edeceğimize kimsenin en ufak şüphesi olmasın.
· Konu hakkında diğer haber:
Scottish Fold Tutkusuna Hızlı Son
Scottish Fold Üretimi Uzmanları Gerçekten İkiye mi Böldü?
· İmza Kampanyamız:
Scottish Fold Üretimi Yasaklansın
Yazar:Leake J. (2017, 22 Ekim). Crackdown on ‘designer pet’ breeders. The Sunday Times
Kapak fotoğrafı: Galina/Yumi Studio