Aniden ölüverdiniz ve bedeniniz bir süre bulunamadı. Merak ediyorsunuz: Acaba kediniz sizi yer miydi?
Uyarı: Bu makale kimi okuyucuların rahatsız edici bulabileceği tüyler ürperten detaylar içermektedir.
Üzerine düşünmek istemediğiniz bir konu olabilir, ama bir yandan da bu soru aklınızı kurcalamaya devam etmekte: Bir gün evinizde öldüğünüzde, sevimlikedinizin sizi yeme ihtimali var mı?
Öncelikle kedilerin hiçbir zaman insanların “en iyi arkadaşları”olmak gibi bir vaatleri olmadığını belirtmek gerekir. Kediler tam anlamıyla etçil hayvanlardır ki bu da hayatta kalmak için etle beslenmeye ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Yiyecek ve su olmaksızın bir kedi birkaç gün hayatta kalmayı başarabilir, hatta kedinin genel sağlık durumuna göre bu süre uzayabilmektedir. Ayrıca kediler, sadece suya erişimleri olduğu bir durumda ise yaklaşık iki hafta kadar hayatta kalabilirler.
Kedi davranış uzmanı Mikel Delgado’ya göre, ortamda başka herhangi bir yiyecek kaynağı mevcut değilse kedinin hayata gözlerini yummuş sahibini yeme ihtimali oluşacaktır.
“Biz insanların da birer hayvan olduğunu kabul etmemiz gerekir. Bu sebeple, bizler de diğer hayvanlar için muhtemelen pek lezzetli olmasa da “et kaynakları”sayılırız. Özellikle açlıktan ölmeye karşı direnme gibi durumlarda…” (1).
Açlık, kediyi sahibini yemeye itebilir.Örneğin bir vakada, ölüm sebebi aşırı dozda uyuşturucu olduğu raporlanan bir adamın evde baktığı 10 kedisinin, adamın kafasındaki bazı kısımları, boynunu bu bölgelerdeki kemikleri açığa çıkaracak şekilde yedikleri ortaya çıktı(2). Üç gün sonra adam ve tüm kedileri ölü bulundu. Kedilerin ölüm sebebinin ise sahiplerinin cesedinden geçen büyük miktarlardaki uyuşturucudan kaynaklı zehirlenme olduğu tahmin ediliyor.
Bir diğer hikaye ise bir haberden: 56 yaşında evinde ölen bir kadına ait. Beklenildiği gibi, kadının kedileri ve köpekleri (sayıları bilinmemektedir) kedinin vücut parçalarını tüketiyorlar. Kadının bedeninin bulunmasına kadar geçen üç aygibi bir süre zarfında bu şekilde hayatta kalmaya çalışıyorlar. Ne yazık ki evdeki hayvanların büyük kısmı ölü halde bulunuyor(3).
Ani ölüm durumları için, kedilerin sahipleriyle çok bağımlıbir hayat yaşamaları büyük bir problem oluşturmaktadır. Hayvanlar için dışarıya erişimi olan sokak kapıları, bu durumla karşı karşıya kalan kedilerin hayatlarını kurtarabilir.
Ayrıca muhtemelen kedilerin sahiplerinin arkasından yas tutmalarıçok alışılmadık bir durumdur. Kedi, evden kurtulma fırsatını bulursa, dışarı çıkıp avlanabilir ve yabanileşebilir.
Nankör Kediler ve Vefalı Köpekler mi dersiniz? Pek öyle gözükmüyor…
Kedilerin köpeklerle kıyaslandıklarında “nankör” ve “bencil” olduklarına dair kötü bir şöhretleri vardır. İnsanlar, kedilerin sahiplerini ölür ölmez yiyeceğini, köpeklerin ise yas tutacaklarını ve açlıktan ölmemek mecburen için bu yola başvurabileceklerini düşünebilirler.
İnternette bu konuyla ilgili bir kaç mide bulandırıcı şehir efsanesi ve sansasyonel haber bulmak mümkündür ancak, kedilerin insan bedenine karşı tutumlarını sergiyelen bir veri bulunmamaktadır. Kedilerin bir süreliğine, kötü kokular yayan çürümüş ceseti etkileyici bulmayarak görmezden gelmeleri de mümkündür.
Öte yandan “insanın en iyi dostu”olarak adlandırılan köpeklerin ölü sahiplerinin tadına bakmak konusunda çekince göstermediklerine dair pek çok çalışma ve araştırma mevcuttur.
Journal of Forensic and Legal Medicine’de yayınlanan bir habere göre, Anevrizma sonucu evinde ölen İtalyan bir kadının köpeği, yüzünün büyük bir bölümünü yemişti(4). Analiz raporlarına göre ise kadının sahip olduğu her iki kedi de cesedi yemekle ilgilenmemişlerdi.
Bir diğer rahatsız edici örnek ise bir Alman çoban köpeğiyle yaşayan 31 yaşındaki adamın intihar hikayesinden. Adamın annesi ve komşusu ölü bedenini yaklaşık 45 dakika sonra bulduklarında büyük bir şok yaşıyorlar. Adamın yüzünün ve boynunun büyük bir kısmının yendiğini, yaraların kenarlarında ise görünür diş izleri olduğunu görüyorlar. Yerdeki yarısına kadar dolu olan mama kabına bakılınca, köpeğin sahibini açlık dışında bir sebepten yediği görülüyor(5). Ayrıca köpek barınağa giderken, sahibine ait sakal parçalarını içeren dokuyu kusuyor.
Yapılan çalışmalar, köpeklerin sahiplerini yemelerinin ana sebebinin açlık olmadığını onaylıyor.Vakaların %24’ünde ölü bedenlerinin bir kısmının köpeklerince yenmesi ölümden sonraki ilk gün içinde gerçekleşmiştir(6). Dahası, önceki hikayelerdeki verilen örneklerde olduğu üzere, köpeklerin bir kısmı erişimleri olan normal besinlerini henüz yememişlerdir.
Göğüs, karın ve uzuvlarayönelen sokak köpeklerinin aksine evcil köpekler, sahiplerinin boyun ve yüzünü yemeyi tercih etmektedirler(6).
Profesör Markus Rothschild, National Geographic’e verdiği demeçte, “Böyle bir davranış için olası bir açıklama, evcil hayvanın bilinçsizce yerde yatan sahibine yalayarak veya dürterek yardımcı olmaya çalışmasıdır” (5). “Fakat bu deneme sonuç vermediğine, panik halindeki hayvanın davranışı çılgınca bir duruma dönüşerek ısırmaya yol açabilir.”
University College of London’dan Adli antropolog Carolyn Rando “Sonuç olarak köpek başlangıçta sahibini yemek niyetinde olmasa da tattığı kan, yemeyi devam etmesini teşvik ediyor” şeklinde konuya ekleme yapmıştır.
Araştırmalara göre, köpekler ve sahiplerininyakınlık derecesiyle, öldükten sonra köpeklerin sahiplerini yemesi arasında bir bağlantı bulunmuyor. Komşu ve arkadaşların ifadelerine göre köpek ve sahibi arasında hayli güzel bir ilişki olduğu belirtilen birçok vaka raporu da mevcuttur.
Kedimin öldükten sonra bedenimi yemesi fikri hiç hoşuma gitmiyor! Ne yapmalıyım?
Ne yazık ki öldükten sonra kedinizin veya başka bir evcil hayvanınızın sizi yemeyeceğine dair bir garanti vermek mümkün değildir(Özellikle köpekler konusunda). Hatta kuşlar ve hamsterlar da sahiplerinin ölü bedenlerini yiyebilmektedirler (7).
Eğer günün birinde evcil hayvanlar tarafından yenme riskini göze almak istemiyorsanız, en iyisi hiç evcil hayvan edinmemeniz olacaktır.
Evcil hayvanınız varsa, sizden haber alamadığında sizi yoklayacak yakınlarınız olmasına özen gösterebilirsiniz. Ayrıca evcil hayvan sahibi olan yaşlı veya hasta komşularınızı arada bir yoklarsanız hiç fena olmaz! Hem onların bir şeye ihtiyaçları olup olmadığını öğrenmiş olursunuz, hem de olası kötü bir durumda evcil hayvanlarına erken müdahale ve yardım etme şansınız olur.
Kaynaklar
Ringo, A. Would Your Cat Eat You? Cuteness.
2. Rossi, M. L., Shahrom, A. W., Chapman, R. C., & Vanezis, P. (1994). Postmortem injuries by indoor pets. The American journal of forensic medicine and pathology, 15(2), 105-109.
3. Hall, J. (2013, August 13). Reclusive woman eaten by pet cats as body lay undiscovered in home. Independent.
4. Verzeletti, A., Cortellini, V., & Vassalini, M. (2010). Post-mortem injuries by a dog: a case report. Journal of forensic and legal medicine, 17(4), 216-219.
5. Engelhaupt, E. (2017, June 23). Would Your Dog Eat You if You Died? Get the Facts. National Geographic.
6. Colard, T., Delannoy, Y., Naji, S., Gosset, D., Hartnett, K., & Bécart, A. (2015). Specific patterns of canine scavenging in indoor settings. Journal of forensic sciences, 60(2), 495-500.
7. Ropohl, D., Scheithauer, R., & Pollak, S. (1995). Postmortem injuries inflicted by domestic golden hamster: morphological aspects and evidence by DNA typing. Forensic science international, 72(2), 81-90.