Kedilerin duygularının tercümanı kuyruklarıdır, duygularını dillerine değil kuyruklarına dolarlar. Uyuklarken hafifçe yere dokundurdukları kuyruklarını gerginken kırbaç gibi sallarlar, agresif hissettiklerinde ise yukarıya doğru yay gibi dikerler. Bazı ürkütücü durumlarda (salatalıkla korkutulmak gibi) ise tıslamayla birlikte kamburun çıktığı, kulakların geriye doğru düzleştiği, kuyruğun da neredeyse iki kat kabardığı görülür. Peki devasa boyuttaki bir kuyruk ne anlama gelir ve kediler saç spreyinden yardım almadan kuyruklarında nasıl böylesi bir doğal görünüm elde etmeyi başarırlar?
California Üniversitesi’nde evcil hayvan-insan ilişkisi ve hayvan davranışları üzerine çalışan ve kedi davranış danışmanı olan Dr. Mikel Delgado, kabarık kedi kuyruklarının, temelde çevreden gelen tehditlere karşı olabildiğince büyük görünme amacı taşıdığını belirtiyor. Söz konusu “tehdit” yaklaşmakta olan bir köpek kadar büyük veya beklenmedik bir ses kadar önemsiz olabilir. Delgado; kedilerin, teknik olarak gerçek bir tehdit altında olmasalar bile, besin zincirinin en tepesinde olmadıkları için biyolojik olarak anlık olarak savunmaya geçmek için tetikte olduklarını ifade ediyor. Delgado’ya göre devasa bir kuyruk kedi beden dilinde “Büyük ve korkutucuyum, benimle uğraşmak istemezsin” anlamına geliyor.
Kedilerde kuyruk derisindeki kasların (kıl köklerinin bulunduğu yerdeki) stres/saldırı veya kaçış sistemine bağlı hormon sinyallerine bağlı olarak veya sempatik sinir sisteminden kaynaklı kasılması ile gözle görülür kabarma meydana gelmemektedir. Bazen de kimi kedilerin sırtındaki kıllar da kuyruk ile birlikte kabarabilir. Bu da demek oluyor ki her kedi şaşırtıcı bir olay gerçekleştiğinde kabararak tepki göstermeyebiliyor. Delgado bu konuyla ilgili “Bazı kediler çok soğukkanlı görünüyorlar ve asla kabarmıyorlar. Benim kedilerimse oldukça çabuk kabarıyorlar” ifadelerini kullanıyor.
Kedilere ek olarak diğer hayvanlarda da kılların dikilmesi (teknik adıyla piloereksiyon) görülmektedir. “Örneğin bazı kuşlar düşman veya tehdit ile karşı karşıya kaldıklarında tüylerini kabartır” diyen Delgado sözlerini “Bence potansiyel tehlikelerden kendilerini korumaya çalışmak evrensel bir hayvan yaklaşımıdır. Nitekim esas gaye kavga etmeye gerek kalmadan tehlikelerden kendini koruyabilmektir, fiziksel saldırı sırasında bir kulak kaybedilebilir veya ölümcül denebilecek bir yaralanma yaşanabilir.” şeklinde sürdürüyor. Pek çok hayvan diğer hayvanlarla dövüşmeden onları korkutmanın yollarını aralar: Hafifçe tıslayan ama kuyruğunu kabartan kediler gibi!
Yazan: Fawcett, K. (2018, 17 Ocak). What Makes a Cat’s Tail Puff Up When It’s Scared?Mental Floss.
Çeviren: Anadolu Kedisi