Bursa İnegöl’de akıllara zarar bir gölet inşaatı sürmekte. İnşaatın yapıldığı bölgenin, doğal hayatı tahrip etmesi yetmezmiş gibi gölet çevresinde herhangi bir güvenlik önlemi de bulunmuyor. Gölet inşaatında çalışan işçilerden bölgede bulunan hayvanlara kadar herkes tehlike altında! Bugüne kadar basına yansıyan üç olayda; 3’ü tilki 2’si köpek 5 hayvan hiç de profesyonelce olmayan yöntemlerle “kurtarıldı”. Kayıtlı olmayan vakaların olma ihtimali de görünen o ki hayli yüksek! Sözgelimi kurtarılma haberleri ve görüntüleri ise pes dedirtiyor.
İlk olay 27 Kasım 2017’de meydana geldi. Yaklaşık 10 metre derinliğindeki göletin eğimine kapılan 2 köpek, zemine döşelikaygan izolasyon malzemesi yüzünden tırmanmayı başaramadı. Bölge sakinlerinin durumu fark etmesi üzerine itfaiye olaya müdahale etti. Haberi yayınlayan web sitesi olayı “İtfaiye ekiplerince kurtarılan köpekler, özgürlüklerine kavuşmanın sevinci ile koşarak uzaklaştılar” ifadesiyle (1) mutlu sona vardırmaya çalışsa da ne yazık ki hayvanların yaşadığı mağduriyeti tahmin etmek çok zor değil!
İhmâl devam etti, sıra tilkilere geldi!
Basına yansıyan ikinci vaka ise yapımı devam eden gölet inşaatına düşen tilki haberi oldu. 8 Aralık 2017’de haberi yapılan olayda, gölette açlıktanve kurtulmaya çabalamaktan bitkin düşen hayvanın ne kadar süre yaşam mücadelesi verdiği bilinmiyor. İnşaatı kontrole giden BUSKİ ekiplerinin tamamen tesadüfen tilkiye rastlamasıyla İnegöl Belediyesi’nin Sahipsiz Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’ne bilgi veriliyor. Gölete giden yolun araç için müsait olmaması sebebiyle ekip bir saat yürümenin sonucunda gölete ulaşıyor.
Kurtarmayı gerçekleştiren personelin bu konuyla ilgili herhangi bir ehliyeti ya da becerisi olmadığı ise olaya ait görüntülerde açıkça görülüyor. Çubuklu av kementiyleyakalanan tilki, pek çok sakatlığa mahal verebilecek şekilde acemice göletten çıkarılıyor.
Haberde (2) tilkinin sağlık kontrolünün yapıldığı iddia edilse de aşağıdaki videoda hayvanın öylece salıverildiği ortada! Hem personelin hem de hayvanın canını tehlikeye atan kurtarma çalışmasına ise “Aferin!” demenin bir açıklaması olamaz.
Fıkra değil: 1 ay sonra 2 tilki daha gölete düştü!
Yeter artık dedirten son olay 8 Ocak 2018’de yaşandı. Bu kez de gölete 2 tilki düştü. Dipsizgöl Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların olayı fark etmesi sonucunda tekrar aynı birime haber verildi. Bu kez ekipler edindikleri tecrübe(!) sayesinde hayvanları file yardımı ile göletten çıkardılar.
Tilkiler, yine videoda görüldüğü gibi yine herhangi bir sağlık kontrolü ve besleme yapılmadan öylece bırakıldı. Can havliyle uzaklaştığı görünen hayvanların akıbeti bilinmezken, haber sitelerinin bu vahim tablodan nasıl kahramanlık hikâyesi çıkardıklarına şaşmamak elde değil.
Hayvanların gölete düşmesini ve kurtulamamasını “beceriksizlik” gibi yansıtan haberde (3), ekiplerin bile çıkmakta nasıl zorlandıkları anlatılıyor! Herhangi bir yetkinliği olmadığı belli olan ekibin de yaşamını tehlikeye atan olayın görüntüleri:
Video link: https://youtu.be/HXxhWnNNt9Y
2,5 AY İÇİNDE BASINA YANSIYAN 3 OLAY!
Önlem almak için kimin düşmesi gerekiyor? Aleyna Tilki’nin mi?
Yalnızca basına yansıyan bilgiler bile çoktan önlem alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Bölgede yaşayan insan dahil neredeyse hiçbir canın güvenliğini gözetmeyen bu tehlike kapanınaacilen bir çözüm bulunmalıdır. Tamamen şans eseri kurtarılan hayvanların gerçek dışı hikâyeleriyle “belediye övücülüğü” yapmak kabul edilemez. Bölgedeki pek çok hayatı böylesi tehdit eden bir ihmâl; tesadüfi “kurtarma” öyküleriyle örtülmeye çalışmaktadır. Göletin dibinde fark edilmediği için kurtarılamayan cansız bedenler bulunması işten bile değil!
Anadolu Kedisisayfası olarak kamuoyunu ve yetkilileri uyarıyoruz:
Bu ölüm çukuruna bir an önce müdahale edilmelidir!
Kaynaklar:
Yıldırım Gazetesi. (2017, 27 Kasım). Gölet inşaatında köpek kurturma operasyonu.
2. Yılmaz Y. (2017, 8 Aralık). Gölet çukurunda mahsur kalan tilkiyi kurtarma operasyonu. Hürriyet.
3. Yılmaz, Y. (2018, 8 Ocak). Gölete düşen tilkiler böyle kurtarıldı. CNN Türk