Çitalar, avlarını yakalayana kadar kendilerini ilerleten güçlü kaslara ve uzun ön ve arka bacaklara sahiplerdir. Ancak yeni bir araştırma, ilk görüşte farkedilemeyecek ve iç kulaklarına gizlenmiş bir adaptasyonlarının daha olduğunu ortaya koydu.
Bilim insanları, çitaların; iç kulaklarının bir parçası olan, baş hareketlerini algılayan ve hayvanın av pozisyonu ve görüş odaklanmasının muhafazasına yardım eden özel bir vestibüler sistemden yardım alıyor olabileceklerini düşündüler.
[Daha anlaşılabilir olması açısından kısaca vestibüler sistemi, iç kulakta bulunan ve çoğu memelinin denge ve konumlandırma duyusuna liderlik eden denge modülü olarak düşünebiliriz.]*
Bilgisayarlı tomografi taramalarıyla, çitalar ve leoparlardan domestik türlere kadar diğer kedi türlerinin kafataslarını inceleyerek detaylı üç boyutlu iç kulak görüntüleri oluşturuldu.
Gerçekleştirilen görüntülü modelleme ile çitalardaki vestibüler sistemin diğer kedilerden daha fazla yer kapladığı farkedildi.
Avını yakalayan çita
Çitalar; vestibüler sistemlerinde, kafa hareketleri ve göz odaklanmasıyla bağlantılı olan uzunlaşmış yarımdaire kanallarına da sahiptiler.
Araştırmanın bilimsel raporu, bu özelliklerin, çitanın avını kovalama sırasında hızla koşmasına rağmen başını ve avı üzerindeki göz odağını sabit tutmasına yardım ettiği yönünde oldu.
Araştırmacılar, soyu tükenmiş dev çitada aynı özelliklere rastlanamamasından dolayı, özelleşmiş vestibüler sistemin oldukça yakın bir tarihte geliştiğini belirttiler.
Çeviren: Anadolu Kedisi
Kaynak: Warren M. (2018, 2 Şubat). Cheetah’s ears are crucial for catching dinner. Science Magazine.
*editör notu