3 boyutlu yaya geçidi Türkiye’de ilk defa Aydın’da uygulandı.
Bu tür uygulamalarla hem yayaların hem de hayvanların güvenliği sağlanabilir, kazalarda azalma görülebilir.
SÜRÜCÜLER DURMAK ZORUNDA HİSSEDİYOR
Sürücüler için “optik yanılsama”sağlayarak yavaşlamalarını daha sonra ise durmalarını sağlayan uygulama, sürücülerde yayalara karşı bir farkındalık da oluşturuyor. Sürücülerin yayalara gereken duyarlılığı göstermesini sağlayan yöntem, yaya geçitlerinin üç boyut özellikli boyanmasıyla sağlanıyor. Estetik görünüm de sağlayan yaya geçidine gelen sürücüler, ilk önce burada bir yükselti olduğunu düşünüp, kendilerini önce yavaşlamak sonra da durmak zorunda hissediyor.
Yaya geçitlerinde yayaların başına gelen tehlikelerin önüne geçmek istediklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu, “Yayaların güvenliği bizim için çok önemli. Birçok araç sürücüsü yaya geçitlerinde hızını azaltmayarak yayaların can güvenliğini tehlikeye atıyor. Yaptığımız uygulamayla araç sürücüleri optik yanılsamayla, yaya geçidine gelmeden önce hızlarını azaltıyorlar ve yayalara daha fazla dikkat ediyorlar. 3 boyutlu yaya geçidi uygulamasıyla yayalarımızın güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
BU UYGULAMA DAHA ÖNCEDEN İZLANDA’DA UYGULANDI
Tasarım Eylül ayında, İzlanda’nın Ísafjörður kentindeki sakin balıkçı kasabasında sokak boyama şirketi Vegi GÍH ile kentin çevre komiseri Ralf Trylla arasındaki işbirliğinin bir parçası olarak yaratıldı.
Ísafjörður kentinde pilot proje olarak bir şirket tarafından uygulanan üç boyutlu geçitler; araç kullananların bu uygulamaya alışana kadar çarpma korkusuyla hızlarını keseceği düşünülerek yapılan yaya geçidi hem yol güvenliğini sağlıyor hem de estetik görünüyor.
ÖNCELİK OKULLARIN YAKINLARINDAKİ YAYA GEÇİTLERİ
Uygulamaya geçildiğinde okulların yakınlarındaki yaya geçitlerinin öncelikli olarak ele alınacağını belirten Çerçioğlu, Aydın’da çocukların güvenliğini sağlamak için bir adım daha attıklarını söyledi. Hayata geçirilen uygulamalarla tüm Türkiye’ye örnek olmaya devam ettiklerini ifade eden Çerçioğlu, “Hep ilkleri hayata geçiren belediye olarak Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyoruz. Umuyoruz ki Türkiye’de ilklerden olan uygulamayla sürücüler yayaların güvenliği konusunda daha duyarlı olurlar” dedi.
Umarız bu yöntem tüm Türkiye’de yaygınlaşır ve sadece yayaların değil aynı zamanda hayvanların da yoğun olarak yaşadığı kritik noktalarda en yakın zamanda uygulanır.