Brakisefalik yani basık suratlı veya düz suratlı kafatası şekli en çok köpek, kedi ırklarında görülmektedir. Bu, tamamen doğaya aykırı bir durumdur ve hayvanları gitgide daha basık surata sahip olacak şekilde üreterek onlarda kalıcı deformasyonlar ve hastalıklara yol açmış bulunmaktayız. Üreticiler tarafından üretilen Fransız buldog, İngiliz bulldog, Boxer, Pekinez (Pekingese), Pug gibi köpek ırkları ileİran (Persian) kedisi ve Exotic Shorthair gibi kedi ırkları yapay seçilim sonucu yıllar içinde daha da ekstrem brakisefaliye sahip olmuşlardır. Gittikçe daha basık ve kısa yüz şekline sahip hayvanların üretimi sonucunda bu hayvanlar hayatları boyunca ızdırap içinde bu sorunla yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Brakisefalik kedi, köpek ve tavşanların muzdarip olduğu sağlık sorunlarını gösteren birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır (1-15).
Bu sorunlardan biri BOAS Brakisefalik Obstrüktif havayolu sendromudur. Brakisefaliye sahip hayvanlar nefes almada güçlüğe yol açandar burun deliklerine, yumuşak damak ve görece büyük dil gibi ağız ve boğaz bölgesinde fazladan yumuşak dokuya ve benzer büyüklükte hayvanlara göre daha dar soluk borusuna-trake- sahiptirler. Derecesinde farklar görülmekle birlikte bulldog tipi ırkların yarıdan fazlası ve pug ırkı köpeklerin yaklaşık üçte biri soluk alıp vermede sahiplerinin normal karşıladığı klinik problemler yaşamaktadır. Horlama, normal kabul edilse de solunum hastalıklarının göstergesidir. Bu hayvanların çoğu egzersiz yaparken yığılıp kalmakta ya da fiziksel aktivite sonrasında toparlanmaları normale göre daha uzun sürmektedir. Pek çoğu hayatlarını normal şekilde sürdürebilmek için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymaktadır.
Köpekler burunlarının önemli bir bölümünü vücutlarını soğutmak için kullanırlar. Ancak bu bölge brakiseflik köpeklerde neredeyse yok olmuştur ve sonuç olarak hayatlarını tehdit eden kalp krizlerine karşı daha açık olmaktadırlar. Sosyal medyada şirin ya da komik olarak lanse edilen brakisefalik hayvanların otururken ya da ağızlarında oyuncaklarıyla uyuyakalma videolarını çok görmekteyiz. Aslında bunun komik bir tarafı bulunmamaktadır çünkü hayvanlar bu şekilde havayollarını açık tutarak uyumayı öğrenmişlerdir. Kedi ve köpeklerin fazla kilolu ya da obez olmaları da solunum problemlerini iyice kötüleştirmektedir, bu sorun brakisefalik ırklarda çok daha vahim bir şekildedir. Buna ilave olarak örneğin pug üretim standardı hayvanların hiçbir zaman uzun bacaklı veya zayıf olmasını istememektedir.
Solunum problemlerinin yanı sıra bu hayvanlar, çene ve diş yapılarındaki deformasyondan dolayı ciddi diş problemleride yaşamaktadırlar. Yemeklerini alıp yemede zorluk çekerler, yaralanmalara açık korunaksız gözleri vardır; yüzlerindeki fazla deri ve kıvrımlar iltihaplanmaya, enfeksiyona ve bazen de gözlerinde travmaya yol açmaktadır. Kuyruğu kıvrık olacak şekilde üretilen köpeklerde omurga problemleri görülmekte ayrıca dar gen havuzu da kalıtımsal hastalıklara neden olmaktadır.
Nefes alıp verme sırasında göğüs ve karın arasında oluşan basınç farkları, reflü ve hatta diyafram fıtığına yani midenin göğüs boşluğuna fıtıklaşmasına yol açabilmekte, bu sebeple mide-bağırsak hastalıkları sık görülmektedir. Yakın zamanda yapılan çalışmalar, bulldog köpeklerinde görülen kalıtsal ve çoğunlukla ameliyatla tedavi edilemeyen kalp hastalıklarında büyük oranda artış olduğunu göstermektedir.
Kedilerdeki solunum problemleri, hayvanın rahat etmek için daha hareketsiz kalmayı tercih etmesi sebebiyle gözden kaçabilir. Kediler ağızdan nefes alıp vermekten hiç hoşlanmazlar ve bunu köpekler gibi tedirgin edici bulurlar.
Şekilde normal ve brakisefalik hayvanların üst üste konmuş fotoğrafları, suratlarını ne kadar kısalttığımızı gösteriyor.
Brakisefalik tavşanlarda diş problemleri ölümcül olabilir. Tavşanların dişleri hayatları boyunca uzamaya devam eder ve diş yapısı doğal olmayan bir şekilde fazla gelişip acıya, ağız enfeksiyonlarına, apselere ve hatta ölüme sebep olabilir.
Ekstrem brakisefalik hayvanların üretiminin hayvanların refahı bakımından çok yanlış olduğu ve sonlandırılması gerektiği hususu, dünyanın her yerinden veteriner hekimler, hemşireler ve comweb sayfasında adı geçen kurum ve profesyonellerce kabul edilmektedir.
Biz de bu vesileyle Anadolu Kedisisayfası olarak Türkiye genelindeki yasa koyucuları, veteriner hekimleri, veteriner hekim birliklerini, hayvan hakları derneklerini ve sağlık kurumlarını tüm bu kanıtlanmış bilimsel çalışmaların ve etik değerlerin ışığında hayvanların refahı için olumlu adımlar atmaya çağırıyoruz.
Bu doğrultuda, üretimi ve satışı yapılan Exotic Shorthair, İran (Persian) kedisi gibi kedi ırklarının, Fransız (French) Bulldog, English (İngiliz) Bulldog, Pekinez (Pekingese), Boxer, Pug gibi köpek ırklarının üretiminin yasaklanması hususunda girişimlerin yapılması için tüm kamuoyuna sesleniyoruz ve yetkililerden gereğinin yapılmasını arz ediyoruz.
İmza kampanyamız:
Süs Eşyası Değiller: Basık, Düz Suratlı Kedi ve Köpek Üretimine Acilen Son Verilmeli!
Kaynaklar
Victorian Government Department of Environment and Primary Industries Melbourne (2014). Brachycephalic dogs & cats discussion paper
2. O’Neill, D. G., Jackson, C., Guy, J. H., Church, D. B., McGreevy, P. D., Thomson, P. C., & Brodbelt, D. C. (2015). Epidemiological associations between brachycephaly and upper respiratory tract disorders in dogs attending veterinary practices in England. Canine genetics and epidemiology, 2(1), 10.
3. Packer, R. M., Hendricks, A., Tivers, M. S., & Burn, C. C. (2015). Impact of facial conformation on canine health: brachycephalic obstructive airway syndrome. PLoS One, 10(10), e0137496.
4. O’Neill, D. G., Lee, M. M., Brodbelt, D. C., Church, D. B., & Sanchez, R. F. (2017). Corneal ulcerative disease in dogs under primary veterinary care in England: epidemiology and clinical management. Canine Genetics and Epidemiology, 4(1), 5.
Liu, N. C., Troconis, E. L., Kalmar, L., Price, D. J., Wright, H. E., Adams, V. J., … & Ladlow, J. F. (2017). Conformational risk factors of brachycephalic obstructive airway syndrome (BOAS) in pugs, French bulldogs, and bulldogs. PloS one, 12(8), e0181928.
6. Liu, N. C., Oechtering, G. U., Adams, V. J., Kalmar, L., Sargan, D. R., & Ladlow, J. F. (2017). Outcomes and prognostic factors of surgical treatments for brachycephalic obstructive airway syndrome in 3 breeds. Veterinary Surgery, 46(2), 271-280.
7. Liu, N. C., Adams, V. J., Kalmar, L., Ladlow, J. F., & Sargan, D. R. (2016). Whole‐body barometric plethysmography characterizes upper airway obstruction in 3 brachycephalic breeds of dogs. Journal of veterinary internal medicine, 30(3), 853-865.
8. Liu, N. C., Sargan, D. R., Adams, V. J., & Ladlow, J. F. (2015). Characterisation of brachycephalic obstructive airway syndrome in french bulldogs using whole-body barometric plethysmography. PloS one, 10(6), e0130741.
9. Packer, R. M. A., Hendricks, A., & Burn, C. C. (2012). Do dog owners perceive the clinical signs related to conformational inherited disorders as’ normal’for the breed? A potential constraint to improving canine welfare. Animal Welfare-The UFAW Journal, 21(1), 81.
10. The Nationwide Brachycephalic Breed Disease Prevalence Study (2017). Short-nosed breeds more often affected by common conditions, not just known issues.
11. Navalón, I., Pradelli, D., & Bussadori, C. M. (2015). Transesophageal echocardiography to diagnose anomalous right coronary artery type R2A in dogs. Journal of Veterinary Cardiology, 17(4), 262-270.
12. Oliveira, P., Domenech, O., Silva, J., Vannini, S., Bussadori, R., & Bussadori, C. (2011). Retrospective review of congenital heart disease in 976 dogs. Journal of veterinary internal medicine, 25(3), 477-483.
13. Schmidt, M. J., Kampschulte, M., Enderlein, S., Gorgas, D., Lang, J., Ludewig, E., … & Ondreka, N. (2017). The Relationship between Brachycephalic Head Features in Modern Persian Cats and Dysmorphologies of the Skull and Internal Hydrocephalus.Journal of veterinary internal medicine, 31(5), 1487-1501.
14. Farnworth, M. J., Chen, R., Packer, R. M., Caney, S. M., & Gunn-Moore, D. A. (2016). Flat Feline Faces: Is Brachycephaly Associated with Respiratory Abnormalities in the Domestic Cat (Felis catus)?. PloS one, 11(8), e0161777.
15. Lennox, A. M. (2008). Diagnosis and treatment of dental disease in pet rabbits. Journal of Exotic Pet Medicine, 17(2), 107-113.